Διατροφής και Διαιτολογίας

ΤΕΙ Θεσσαλίας Καρδίτσα
Κωδικός Μηχανογραφικού: 747
επιστημονικό πεδίο
3ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
14532
Βάση 2017
Εισακτέοι
73
Θέσεις εισακτέων

Τι αφορά η σχολή;

Ως φοιτητής του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας θα έχεις την ευκαιρία να μάθεις σχετικά με την ανθρώπινη διατροφή και τους εξωγενείς ή εγγενείς παράγοντες που την επηρεάζουν. Επιπλέον, θα μάθεις σχετικά με την επίδραση της διατροφής στην ανάπτυξη, τη διατήρηση και υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Τέλος, θα μπορέσεις να μάθεις και να ασχοληθείς με τον σχεδιασμό και την παρασκευή διαιτολογίων για φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις. 

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Ως απόφοιτος του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφής μπορείς να εργαστείς τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στον Δημόσιο τομέα. Ενδεικτικά μπορείς να απασχοληθείς με τα παρακάτω αντικείμενα:

 • Εξέταση της θρεπτικής αξίας των τροφίμων
 • Κατάρτιση ετικέτας με πληροφορίες για τα περιεχόμενα θρεπτικά συστατικά και την κάλυψη των ημερησίων αναγκών από αυτά
 • Συμμετοχή στην κατάρτιση προδιαγραφών παρασκευής νέων προϊόντων
 • Κατάρτιση Γενικών και Ειδικών Διαιτολογίων και επίβλεψη της εφαρμογής τους.
 • Ανάληψη της υπευθυνότητας και επίβλεψη της μαζικής παραγωγής γευμάτων.

Οι πτυχιούχοι του τμήματος έχουν δικαίωμα απασχόλησης στους παρακάτω φορείς και στα αντίστοιχα αντικείμενα εργασίας:

 1. Νοσοκομεία – Ιδιωτικές κλινικές: Κατάρτιση διαιτολογίου και επίβλεψη παρασκευής γευμάτων για τους ασθενείς, σύμφωνα με τις θεραπευτικές τους ανάγκες που καθορίζονται από τον θεράποντα ιατρό.
 2. Κέντρα Υγείας: Σχεδιασμός ειδικών διαιτολογίων, παροχή πληροφοριών για ειδικά διαιτολόγια που καθορίζονται από τον θεράποντα ιατρό.
 3. Εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και ελέγχου τροφίμων: Έλεγχος της θρεπτικής τους αξίας με βάση τα αναλυτικά στοιχεία που παρέχονται από τους αρμόδιους επιστήμονες.
 4. Κέντρα αδυνατίσματος: Καθορισμός διαιτολογίων και παρακολούθηση εφαρμογής τους
 5. Βιομηχανίες παρασκευής ειδικών τροφίμων: Σχεδιασμός για την παραγωγή ειδικών τροφίμων, παιδικές τροφές, για διαβητικούς κ.λ.π.
 6. Ξενοδοχειακές μονάδες – Κρουαζιερόπλοια – Αλυσίδες εστιατορίων: Υπεύθυνοι προμηθειών, κατάρτιση ημερήσιου ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου
 7. Γηροκομεία: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση ημερησίου ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου.
 8. Παιδικές κατασκηνώσεις και κατασκηνώσεις υπερηλίκων: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση μενού ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου, παρακολούθηση εφαρμογών και αξιολόγηση αποτελεσμάτων.
 9. Φοιτητικές Λέσχες και Μαθητικές Εστίες: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση διαιτολογίου
 10. Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση διαιτολογίου
 11. Αθλητικές Ομάδες και Αθλητικά κέντρα
 12. Οικοτροφεία
 13. Μονάδες και υπηρεσίες ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση μενού ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου

8 εξάμηνα
Πτυχιακή/Διπλωματική
Πρακτική Άσκηση

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Το πρόγραμμα σπουδών δεν αποτελείται από κατευθύνσεις παρά μόνο από υποχρεωτικά και κατ’επιλογής υποχρεωτικά μαθήματα, τα οποία σου παρέχουν γενικές και εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με την επιστήμη της Διαιτολογίας και της Διατροφολογίας. Τα υποχρεωτικά μαθήματα σου παρέχουν όλες τις βασικές γνώσεις για την κατανόηση της επιστήμης της Διαιτολογίας και αποτελούνται από μαθήματα όπως Μαθηματικά, Γενική και Οργανική Χημεία, Ανάλυση Τροφίμων, Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία κ.α. Τα κατ’επιλογής υποχρεωτικά μαθήματα αποτελούνται από ειδικότερα και γενικότερα θέματα όπως η Εργοφυσιολογία, η Βιοπληροφορική, η Συμβουλευτική Διατροφής, τα Διατροφικά- Καταναλωτικά Πρότυπα κ.α.

Επαγγελματικά δικαιώματα

 • Ως απόφοιτος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας μπορείς να εργαστείς ως διαιτολόγος με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις σου και να ασχοληθείς είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς της Διατροφής και Διαιτολογίας.

 • Οι προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος καθορίζονται από το Π.Δ. 133/2014 .
 • Για να ασκήσεις το επάγγελμα του διαιτολόγου και να ανοίξεις το δικό σου γραφείο πρέπει να έχεις την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
 • Τέλος, εντάσσεσαι στον κλάδο ΠΕ 18 Πτυχιούχων λοιπών τμημάτων ΤΕΙ (Κωδικός ΠΕ 18.38 Τεχνολόγων Τροφίμων- Διατροφής- Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών)

Μεταπτυχιακά

Τα μεταπτυχιακά που μπορείς να ακολουθήσεις περιλαμβάνουν ένα ευρύ κλάδο της Διατροφής και Διαιτολογίας. Ενδεικτικά κάποια μεταπτυχιακά που μπορεί να σε ενδιαφέρουν είναι τα εξής:

 • Master of Science in Food Technology and Human Nutrition
 • Master in Italian Cuisine
 • MSc Food Quality Management
 • Master in Nutrition and Health
 • Specialty Food Safety Management

ΤΕΙ Θεσσαλίας

3998
27