Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Γ.Π.Α

Κωδικός Μηχανογραφικού: 323
επιστημονικό πεδίο
2ο, 3ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
12655
Βάση 2022
Εισακτέοι
168
Θέσεις εισακτέων

Τι αφορά η σχολή;

Ως φοιτητής του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Γ.Π.Α, θα έχεις της ευκαιρία να αποκτήσεις όλες τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με την ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της φυτικής παραγωγής, ιδιαίτερα στην αειφορική και ολοκληρωμένη διάστασή της.

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Ως απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών Φυτικής Παραγωγής έχεις την δυνατότητα να απασχοληθείς σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών δραστηριοτήτων τόσο στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στον δημόσιο. Ενδεικτικά μπορείς να εργαστείς:

  • Σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και ΔΕΚΟ του Δημοσίου – όπως ΕΛΓΑ και Κέντρα Πολλαπλασιαστικού Υλικού
  • Σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ως στελέχη στους τομείς της Γεωργίας, της βελτίωσης φυτών και γεωργικού πειραματισμού
  • Στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα ως κηπουροί-κηποτεχνικοί
  • Σε δήμους και κοινότητες ως υπάλληλοι για την φροντίδα των δημοσίων πάρκων και κήπων
  • Σε εκθέσεις ανθοκομικής
  • Ως ελεύθεροι επαγγελματίες

10 εξάμηνα
Πτυχιακή/Διπλωματική
Πρακτική Άσκηση

Κατευθύνσεις

Στην κατεύθυνση της Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου θα αποκτήσεις όλες τις ειδικές γνώσεις για τον πολλαπλασιασμό και την καλλιέργεια ειδών και ποικιλιών ανθοκομικών φυτών, καθώς και για την παραγωγή δρεπτών ανθέων και ποωδών, θαμνωδών και δενδρωδών φυτών για χρήση στην κηποτεχνία. Επιπλέον θα σου δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσεις πώς μπορείς να διαμορφώσεις κήπους και πάρκα, αλλά και να μάθεις για την σχεδίαση και εκτέλεση τέτοιων έργων.

Στην κατεύθυνση της Γεωργίας και Βελτίωσης Φυτών θα έχεις την δυνατότητα να αποκτήσεις γνώσεις για τα φυτά μεγάλης καλλιέργειας και τη βελτίωση φυτών. Οι κύριες κατηγορίες ειδών για τις οποίες θα μάθεις πώς καλλιεργούνται είναι τα δημητριακά, τα όσπρια και τα χορτοδοτικά φυτά καθώς και τα βιομηχανικά φυτά. Επιπλέον θα μάθεις τις παραδοσιακές και σύγχρονες μεθόδους που εφαρμόζονται στα φυτά με στόχο τη βελτίωσή τους και τη δημιουργία νέων ανθεκτικών και πιο αποδοτικών ποικιλιών και υβριδίων.

Στην κατεύθυνση Δενδροκομίας και Αμπελουργίας θα αποκτήσεις όλες τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με τα δενδροκομικά είδη και την άμπελο. Μερικά από τα επιστημονικά πεδία που θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις είναι η βιολογία των ειδών αυτών, οι καλλιεργητικές φροντίδες και τα διάφορα προβλήματά τους.

Στην κατεύθυνση των Κηπευτικών Καλλιεργειών θα ασχοληθείς με τις κηπευτικές καλλιέργειες. Συγκεκριμένα θα μάθεις για τα λαχανικά που καλλιεργούνται στο θερμοκήπιο και την ύπαιθρο για τις διάφορες ποικιλίες και τις ιδιότητές τους.

Στην κατεύθυνση της Φυτοπροστασίας και Περιβάλλοντος θα έρθεις σε επαφή με την φυτοπαθολογία, την εντομολογία και τη ζωολογία, τη γεωργική φαρμακολογία, τη μελισσοκομία και σηροτροφία, καθώς επίσης και σχετικά με το περιβάλλον και την προστασία του. Επιπλέον, θα μάθεις σχετικά με τις ασθένειες των φυτών, τα έντομα και τους άλλους ζωικούς εχθρούς των φυτών αλλά και των αποθηκευμένων αγροτικών προϊόντων ή και των κατοικιών, τα προβλήματα που δημιουργούν και την αντιμετώπισή τους, το μέλι και το μετάξι. Τέλος, θα έχετε την ευκαιρία να μελετήσετε για την ισόρροπη και αρμονική λειτουργία των ειδών του ζωικού και φυτικού βασιλείου στα διάφορα οικοσυστήματα.

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Οι προπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα διαρκούν δέκα εξάμηνα δηλαδή 5 ακαδημαϊκά έτη. Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει δεκατρείς πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας που περιλαμβάνουν διαλέξεις, εργαστηριακές και φροντιστηριακές ασκήσεις, ασκήσεις υπαίθρου, σεμινάρια, φροντιστήρια και εκπαιδευτικές εκδρομές. Το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής περιλαμβάνει Μαθήματα Γενικής Υποδομής, κυρίως στο 1ο, 2ο, 3ο και 4ο εξάμηνο σπουδών, Μαθήματα Γεωπονικής Υποδομής, κυρίως στο 5ο και 6ο εξάμηνο και Μαθήματα Ειδίκευσης, κυρίως στο 7ο, 8ο και 9ο εξάμηνο. Οι προσφερόμενες Κατευθύνσεις σπουδών είναι οι ακόλουθες: • Κατεύθυνση Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου • Κατεύθυνση Γεωργίας και Βελτίωσης Φυτών • Κατεύθυνση Δενδροκομίας και Αμπελουργίας • Κατεύθυνση Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας Φυτών και Βιοτεχνολογίας Μικροοργανισμών • Κατεύθυνση Κηπευτικών Καλλιεργειών • Κατεύθυνση Φυτοπροστασίας και Περιβάλλοντος.

Κατέβασε το πρόγραμμα σπουδών

Επαγγελματικά δικαιώματα

Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Γ.Π.Α. έχουν το δικαίωμα επαγγελματικής κατοχύρωσης και με βάση την υφιστάμενη ελληνική νομοθεσία (Π.Δ. 258/28.09.2000, ΦΕΚ Α’215/09.10.2000, Π.Δ. 344/18.12.2000, ΦΕΚ 297/29.12.2000). Όλα τα Τμήματα του Γ.Π.Α. όπως προσδιορίζονται στο άρθρο 8 του Π.Δ. 377/16.6.89 απονέμουν πτυχίο «ΓΕΩΠΟΝΟΥ», στο οποίο αναγράφεται μόνο η ονομασία του Τμήματος φοίτησης. Κατόπιν αυτών, το Τμήμα «ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ» απονέμει πτυχίο ΓΕΩΠΟΝΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. Το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος στοχεύει στην κατάρτιση επιστημόνων με Γεωπονική παιδεία στον τομέα της φυτικής παραγωγής, με προσόντα που τους καθιστούν ανταγωνιστικούς στο εγχώριο και διεθνές ακαδημαϊκό και εργασιακό περιβάλλον και που τους εξασφαλίζουν προοπτικές εργασίας, σύμφωνα με τις δυνατότητες, δικαιώματα και επαγγελματικές προοπτικές του Γεωπόνου, όπως αυτά απορρέουν από τους νόμους 1474/1984 και 2040/1992 και το Προεδρικό Διάταγμα 344/2000, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 41 του Ν. 4262/2014, οι οποίοι περιγράφουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των Γεωτεχνικών.

Μεταπτυχιακά

Τα μεταπτυχιακά που μπορείς να ακολουθήσεις περιλαμβάνουν ένα ευρύ κλάδο της Γεωπονίας και της Φυτικής Παραγωγής. Ενδεικτικά κάποια μεταπτυχιακά που μπορεί να σε ενδιαφέρουν είναι τα εξής: α) MSc Horticulture (Crop Production) β) MSc Sustainable Crop Production: Agronomy for the 21st Century γ) MSc in Applied Science and Technology in Agricultural Production δ) MSc in Organic Agriculture and Food Systems ε) Master in Natural Resources Management and Ecological Engineering Στο Τμήμα λειτουργούν τέσσερα (4) Π.Μ.Σ. και ένα (1) Διιδρυματικό Π.Μ.Σ. (με το Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ): Π.Μ.Σ. 1: «Αρχιτεκτονική Τοπίου» Π.Μ.Σ. 2: «Καινοτόμες εφαρμογές στην Αειφορική Γεωργία, στη Βελτίωση Φυτών και στην Αγρομετεωρολογία» Π.Μ.Σ. 3: «Τομείς Αιχμής και Καινοτόμες Εφαρμογές στην Παραγωγή και Συντήρηση Οπωροκηπευτικών και Ανθοκομικών Ειδών» Π.Μ.Σ. 4: «Ολοκληρωμένα Συστήματα Φυτοπροστασίας και Διαχείρισης του Περιβάλλοντος» Δ.Π.Μ.Σ. 5 : «Αμπελουργία- Οινολογία και Αλκοολούχα ποτά»

Η συμβουλή του Buddy

GoStudy Διαφήμιση LeadCompass

GoStudy Διαφήμιση ΕΠ

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

1573
16