Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Θεσσαλίας

Κωδικός Μηχανογραφικού: 274
επιστημονικό πεδίο
2ο, 3ο
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση
10920
Βάση 2022
Εισακτέοι
121
Θέσεις εισακτέων

Τι αφορά η σχολή;

Ως φοιτητής του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος θα αποκτήσεις τις σύγχρονες γνώσεις που απαιτούνται για την παραγωγή και διαχείριση γεωργικών προϊόντων στη σύγχρονη ανταγωνιστική γεωργία. Ειδικότερα θα αποκτήσεις γνώσεις για την αξιοποίηση του γενετικά βελτιωμένου πολλαπλασιαστικού υλικού, την άσκηση της σύγχρονης καλλιεργητικής πρακτικής (φυσιολογία, θρέψη, εκμηχάνιση, φυτοπροστασία) συνδυασμένη με το σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον και τη διαχείριση των προϊόντων. Το Τμήμα στοχεύει στην παροχή όλων των απαραίτητων γνώσεων σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη καλλιέργεια της γης και παραγωγής αγροτικών φυτικών και ζωικών προϊόντων και τροφίμων, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα έτσι όπως αυτά διαμορφώνονται διεθνώς στον αγροτικό τομέα και πάντοτε στο πλαίσιο των αρχών της αειφορικής διαχείρισης των παραγωγικών συντελεστών.

Πού μπορείς να εργαστείς μετά;

Ως απόφοιτος του τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος μπορείς να εργαστείς τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα και σε διεθνείς οργανισμούς. Ενδεικτικά μπορείς να εργαστείς :

  • Ως σύμβουλος, μελετητής και ερευνητής στο Υπουργείο Ανάπτυξης, στους ΟΤΑ, σε διεθνείς οργανισμούς όπως Ο.Η.Ε., Ο.Ο.Σ.Α., Ε.Ε. κ.α.
  • Σε ανάλογες θέσεις σε άλλα υπουργεία όπως, Οικονομικών, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος κ.α.
  • Ως υπεύθυνος τμημάτων παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων σε αγροτικού συνεταιρισμούς.
  • Ως στέλεχος και σύμβουλος σε επιχειρήσεις διακίνησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων, σε γεωργο- αλιευτικές επιχειρήσεις κ.α.
  • Ως μελετητής και σύμβουλος σε ιδιωτικά γραφεία μελετών σχετικά με την οργάνωση και αναδιοργάνωση γεωργικών εκμεταλλεύσεων, οικονομικές εκτιμήσεις, αναπτυξιακές μελέτες αγροτικών περιοχών κ.α.
  • Ως καθηγητής στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
  • Ως ελεύθερος επαγγελματίας.

10 εξάμηνα
Πτυχιακή/Διπλωματική
Πρακτική Άσκηση

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Θεσσαλίας δεν χωρίζεται σε κατευθύνσεις. Στο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος περιέχονται: -Μαθήματα τα οποία σχετίζονται άμεσα με τις βασικές επιστήμες διασφαλίζοντας τη θεμελίωση της σχετικής γνώσης, η οποία είναι απαραίτητη για την περαιτέρω συμπλήρωση του Προγράμματος Σπουδών στην Επιστήμη της Γεωπονίας (Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Στατιστική, Γενική και Ανόργανη Χημεία, Φυσική και Αγρομετεωρολογία, Γενική Βιολογία, Οικολογία και Βιοποικιλότητα, Οργανική Χημεία και Ρύποι στο Περιβάλλον, Βιοχημεία, Βιοτεχνολογία‐Μοριακή Βιολογία). Τα μαθήματα αυτά αναπτύσσονται κυρίως στο 1ο εξάμηνο σπουδών, αλλά και σε άλλα εξάμηνα.

-Μαθήματα κορμού σε μεγάλο εύρος του αντικειμένου της Επιστήμης της Γεωπονίας (ΜορφολογίαΑνατομία Φυτών, Βιομετρία και Γεωργικός Πειραματισμός, Εδαφολογία, Αρχές Αγροτικής Οικονομίας και Οργάνωση Γεωργικών Επιχειρήσεων, Γενετική, Υδραυλική, Γεωργική Ζωολογία, Γενική Γεωργία, Συστηματική Βοτανική, Φυσιολογία Φυτών, Διαχείριση Χερσαίων Οικοσυστημάτων, Συστήματα Υδροπονικών Καλλιεργειών, Δενδροκομία, Γενική Φυτοπαθολογία, Λαχανοκομία Ι, Λαχανοκομία ΙΙ, Γενική Βελτίωση Φυτών, Αρδεύσεις Ι, Γενική Εντομολογία, Ζιζανιολογία, Γεωργική Μηχανολογία, Γεωργική Φαρμακολογία, Φυσιολογία, Γονιμότητα Εδαφών‐Λιπάσματα‐Θρέψη Φυτών, ‘Φυσιολογία, Οικολογία και Τεχνολογία Σπόρου’, Ανθοκομία Ι, Τεχνολογία και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων), τα οποία αναπτύσσονται από το 2ο έως το 7ο εξάμηνο σπουδών.

-Μαθήματα εμβάθυνσης σε υψηλό επίπεδο γνώσεων στο εύρος του αντικειμένου της Γεωπονίας (Ειδική Γεωργία Ι, Ειδική Γεωργία ΙΙ, Ειδική Δενδροκομία, Ειδική Φυτοπαθολογία, Γεωργικές ΚατασκευέςΘερμοκήπια, Ειδική Βελτίωση και Σποροπαραγωγή Καλλιεργούμενων Φυτών, Εφαρμοσμένη Εντομολογία, Γενική Αμπελουργία) τα οποία αναπτύσσονται κυρίως στο 8ο εξάμηνο σπουδών. -Μαθήματα περαιτέρω εμβάθυνσης, εμπέδωσης και εξειδίκευσης στα δύο τελευταία εξάμηνα (9ο και 10ο εξάμηνο), όπου οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Τμήματός καλούνται να επιλέξουν τα μαθήματα της αρεσκείας τους από μεγάλο αριθμό μαθημάτων επιλογής (21 προσφερόμενα μαθήματα), «χτίζοντας» έτσι το προφίλ που ο καθένας επιθυμεί, σύμφωνα με τις επί μέρους ειδικότητες και τομείς της Επιστήμης της Γεωπονίας.

Έτσι, εκτός από τα μαθήματα εμβάθυνσης τα οποία διδάσκονται κατά τη διάρκεια του 8ου εξαμήνου, η εμπέδωση ολοκληρώνεται με βάση και τα μαθήματα επιλογής στα δύο τελευταία εξάμηνα (9ο και 10ο εξάμηνο) του Προγράμματος Σπουδών, όπου, σε συνεννόηση με τον Επιβλέποντα Καθηγητή της πτυχιακής εργασίας, ο φοιτητής επιλέγει τα μαθήματα που τελικά οδηγούν στην ειδικότητά του στην Επιστήμη της Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, με αντιστοιχία στους τομείς του Τμήματος.

Πρακτική εργασία δίμηνης διάρκειας, η οποία πραγματοποιείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μετά την ολοκλήρωση του 6ου εξαμήνου σπουδών και εκπόνηση πτυχιακής εργασίας.

Κατέβασε το πρόγραμμα σπουδών

Επαγγελματικά δικαιώματα

• Ως απόφοιτος του Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος έχεις αρχικά τις ίδιες επαγγελματικές προοπτικές των Γεωπόνων.

• Ως Γεωπόνος μπορείς να εγγραφείς στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος ( υποχρεωτικά βάσει του Ν. 1474/84- ΦΕΚ 128/Α/1984). Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Γεωπόνων καθορίζονται από το Π.Δ. 344/2000 (ΦΕΚ 297 / 29.12.2000).

Μεταπτυχιακά

Τα μεταπτυχιακά που μπορείς να ακολουθήσεις περιλαμβάνουν ένα ευρύ κλάδο της Γεωπονίας, της Φυτικής Παραγωγής και του Αγροτικού περιβάλλοντος. 

Το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος οργανώνει ή συμμετέχει στα ακόλουθα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

-“Host-microbe interactions”.

-“Τεχνολογίες και Διαχείριση θερμοκηπίων και Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών”

-«Αειφόρος και Βιώσιμη Φυτική Παραγωγή»

-Φυτιατρική και Περιβάλλον

-Επιστήμες και Συστήματα Αειφόρου Φυτικής Παραγωγής

-Βιώσιμη διαχείριση περιβαλλοντικών αλλαγών και κυκλική οικονομία. 

Ενδεικτικά κάποια μεταπτυχιακά που μπορεί να σε ενδιαφέρουν είναι τα εξής: 

α) MSc Program in Applied Science and Technology in Agricultural Production,

β) Master of Science in Sustainable Agriculture and Food Security

γ) MSc Development and Rural Innovation,

δ) Master in International Horticultural Science

ε) Master in Agriculture Sciences. 

Η συμβουλή του Buddy

GoStudy Διαφήμιση LeadCompass

GoStudy Διαφήμιση ΕΠ

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας)

886
15