Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Χαροκοπείου
Επιστημονικό Πεδίο
Βάση 2022
Θέσεις εισακτέων
Τι αφορά η σχολή;
Ως φοιτητής του τμήματος Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Χαροκοπείου θα αποκτήσεις γνώσεις σχετικά με την προαγωγή της ποιότητας ζωής του ατόμου, της οικογένειας και της κοινωνίας, που άπτεται της βιωσιμότητας και ακολουθεί τις αρχές της Οικιακής Οικονομίας, τη συμπεριφορά του καταναλωτή σε σχέση με την υπεύθυνη και βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, την μελέτη και διαμόρφωση προτύπων ισορροπημένης διατροφικής συμπεριφοράς, τη διαχείριση των οικονομικών της οικογένειας και του καταναλωτή, την ανάπτυξη υγιών διαπροσωπικών και συλλογικών κοινωνικών σχέσεων. Επίσης, θα μελετήσεις τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα, διοίκηση και λειτουργία επιχειρηματικών μονάδων και οργανισμών και τη διαχείριση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, την εκτίμηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων της οικονομικής δραστηριότητας, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση. Το τμήμα σου προσφέρει γνώσεις συναφείς με τον βιώσιμο τουρισμό και πολιτισμό, με έμφαση στην ανάδειξη του πολιτισμού ως ζωτικού παράγοντα ανάπτυξης και στη συνέργεια πολιτισμού – τουρισμού ως βασικών πυλώνων της βιώσιμης κοινωνικής ανάπτυξης αλλά και την ψυχοπαιδαγωγική εκπαίδευση των φοιτητών, μέσω της απόκτησης παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, για τη διδασκαλία μαθημάτων σχετικών με το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση.
Πού μπορείς να εργαστείς μετά;
Ως απόφοιτος του τμήματος Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Χαροκοπείου μπορείς να εργασθείς ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (κλάδος ΠΕ 15), ως υπάλληλος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε Τράπεζες καθώς και στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος του Καταναλωτή και της Οικογένειας για θέματα που αφορούν στη διαχείριση των οικονομικών της οικιακής μονάδας , τη διατροφή και αγωγή υγείας, την επικοινωνία και αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών της, τη βιώσιμη κατανάλωση, τον πολιτισμό και το περιβάλλον.
Επιπρόσθετες Πληροφορίες
Το Τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Χαροκοπείου προσφέρει ενιαίο τίτλο σπουδών. Για την απόκτηση του Πτυχίου τους οι φοιτητές παρακολουθούν σαράντα τέσσερα (44) μαθήματα, εκ των οποίων τα τριάντα πέντε (35) είναι υποχρεωτικά και τα εννέα (9) είναι επιλογής. Επιπλέον, στο Πρόγραμμα Σπουδών συμπεριλαμβάνονται η Πρακτική Άσκηση και η Πτυχιακή Εργασία. Εναλλακτικά, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα, αντί να εκπονήσουν Πτυχιακή Εργασία, να παρακολουθήσουν δύο επιπλέον μαθήματα επιλογής, ένα σε χειμερινό και ένα σε εαρινό εξάμηνο. Τα προσφερόμενα μαθήματα επιλογής ταξινομούνται σε τρεις ομάδες μαθημάτων γνωστικής συνάφειας: 1) Μαθήματα Οικονομίας και Διοίκησης, 2) Μαθήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Πολιτισμικής Ανάπτυξης και 3) Μαθήματα Αγωγής και Εκπαίδευσης.Mέσω της ομαδοποίησης των προσφερομένων μαθημάτων επιλογής με γνωστική συνάφεια, ο κάθε φοιτητής δύναται να «οικοδομήσει» έως και δύο επιστημονικά προφίλ. Σε κάθε ένα από τα τέσσερα (4) πρώτα εξάμηνα σπουδών (Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄) οι φοιτητές παρακολουθούν έξι (6) υποχρεωτικά μαθήματα. Σε κάθε ένα από τα εξάμηνα Ε΄, ΣΤ΄, και Ζ΄ οι φοιτητές παρακολουθούν τρία (3) υποχρεωτικά μαθήματα και τρία (3) μαθήματα επιλογής.
Κατέβασε το πρόγραμμα σπουδώνΕπαγγελματικά δικαιώματα
Η Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας με την K/87/19-2-2013 Συνεδρίασή της αποφάσισε να εγγράφονται οι απόφοιτοι, που έχουν ακολουθήσει το νέο πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας και έχουν όλα τα δικαιώματα που συνεπάγονται από αυτό: -ΠΔ 475/1991 : “Περί οικονομολογικού επαγγέλματος και της άδειας άσκησης του” -Ν 2515/1997: “Άδεια λογιστή φοροτεχνικού – Φορολογικές κλπ διατάξεις” -Π.Δ. 340/1998: Περί επαγγέλματος λογιστή – φοροτεχνικού – άδειας ασκήσεως -Ν 2873/2000 :Τάξεις λογιστών – φοροτεχνικών και δικαιούχοι αδειών -Άρθρο 46 του Νόμου 4177 (ΦΕΚ 173/08.08.2013 τ.Α’’) : “ Ρυθμίσεις επαγγελματικών δικαιωμάτων λογιστών – φοροτεχνικών” -Τέλος, οι απόφοιτοι έχουν την δυνατότητα απόκτησης επαγγελματικής και διδακτικής επάρκειας για την απασχόλησή τους στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΠΕ 80 Οικιακής Οικονομίας).
Μεταπτυχιακά
To Τμήμα ενισχύει τη διεξαγωγή έρευνας και σε μεταπτυχιακό επίπεδο με τη λειτουργία τριών (3) Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών: i. Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Βιώσιμη Ανάπτυξη», ii. Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Εκπαίδευση και Πολιτισμός», iii. Διακρατικό Διιδρυματικό και Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακων Σπουδών (Δ.Δ.Δ. Π.Μ.Σ.) «Ανάπτυξη Αειφόρου Τουρισμού: Πολιτισμική Κληρονομιά, Περιβάλλον, Κοινωνία – Development of Sustainable Tourism: Cultural Heritage, Environment, Society».
Δια Βίου Μάθησηη
Προσφέρεται πληθώρα σεμιναρίων και επιμορφώσεων σχετικά με τον κλάδο.