Σε αυτό το άρθρο συζητούμε για τις σπουδές φιλοσοφίας και παρουσιάζουμε τα συν και τα πλην ενός φιλολόγου μέσα από την προσωπική εμπειρία μια απόφοιτης της Φιλοσοφικής Σχολής.
Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν.
Περιεχόμενα
- 1 Οι ανθρωπιστικές σπουδές περνούν κρίση και βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα όσον αφορά τις προτιμήσεις των υποψηφίων
- 2 1. Θετικό: Ομιλία
- 3 2. Θετικό: Ανάγνωση-γραφή
- 4 3. Θετικό: Παρατηρητικότητα
- 5 1. Αρνητικό: Εργασιακός τομέας
- 6 2. Αρνητικό: Όχι καινοτόμες ιδέες
- 7 Ενδεικτικά Τμήματα Φιλολογίας από το Gostudy.gr
Οι ανθρωπιστικές σπουδές περνούν κρίση και βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα όσον αφορά τις προτιμήσεις των υποψηφίων
Τα τελευταία χρόνια, οι ανθρωπιστικές σπουδές περνούν κρίση και βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα όσον αφορά τις προτιμήσεις των υποψηφίων, καθώς, παρά την αγάπη χιλιάδων νέων για σπουδές στη Φιλολογία, η αγορά εργασίας έχει άλλη άποψη και βάζει «φρένο» στα όνειρά τους. Οι εποχές όπου οι φιλόλογοι διορίζονταν κατά εκατοντάδες στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Δυστυχώς στην Ελλάδα τα τελευταία έτη έχει κλείσει η στρόφιγγα των διορισμών για τη δημόσια εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στρατιές ανέργων από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Παρ’ όλα αυτά οι βάσεις εισαγωγής σε ορισμένα τμήματα διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα ξεπερνώντας τα 17.000 μόρια. Αναφορικά με τις επαγγελματικές προοπτικές, οι νέοι που θα εισαχθούν τα επόμενα χρόνια σε τμήματα Φιλολογίας και σε παρεμφερείς σχολές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ίσως και να υπάρχει μία «αχτίνα φωτός».
1. Θετικό: Ομιλία
Ένα πολύ χρήσιμο όπλο που μπορεί να προσφέρει μια σχολή φιλολογίας είναι η ομιλία. Πιο συγκεκριμένα μέσα από την καθημερινή ενασχόληση των φοιτητών με τα βιβλία καλλιεργείται έντονα το ΄λέγειν’. Όσο αστείο και αν φαίνεται η δύναμη του λόγου είναι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα, που μπορούν να τον βοηθήσουν έναν εργαζόμενο . Mε την σωστή χρήση της γλώσσας μπορείς να επιχειρηματολογήσεις. Με άλλα λόγια να αναπτύξει την σκέψη του.
2. Θετικό: Ανάγνωση-γραφή
Ακούγεται αστείο και όμως είναι απαραίτητο. Μέσα από την επαφή ενός φοιτητή φιλολογίας με τόσα βιβλία είναι αναμενόμενο να καλυτερεύσει τόσο την ορθογραφία -πίστεψε με φίλε αναγνώστη οι ανορθόγραφοι δεν είναι in στην εποχή μας όσο και την γραφή. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι πάντοτε οι εργοδότες θα εκτιμούν ένα καλά δομημένο έγγραφο, χωρίς λάθη ορθογραφικά. Επιπλέον μέσα από την ανάγνωση γεννιέται η σύνθετη σκέψη, η προσωπική καλλιέργεια του ανθρώπου και ταυτόχρονα ανοίγουν οι ορίζοντές του. Ακόμη, θα πρέπει να αγαπάει το γράψιμο για να είναι σε μια τέτοια σχολή αλλιώς έχει γίνει κάτι λάθος.
3. Θετικό: Παρατηρητικότητα
Μέσα από το διάβασμα καλλιεργείται έντονα η παρατηρητικότητα ενός φιλολόγου. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί ένας φιλόλογος μέσα από τον καταιγισμό τόσων πολλών πληροφοριών να εστιάσει στα πιο σημαντικά. Αυτό θα τον μετατρέψει σε πιο παρατηρητικό και οξυδερκή άνθρωπο.
Πέρα από τα θετικά χαρακτηριστικά υπάρχουν και αρκετά αρνητικά στο επάγγελμα ενός φιλολόγου. Δυστυχώς οι ανθρωπιστικές σπουδές συμβαδίζουν μαζί με την οικονομική κρίση. Δηλαδή περιλαμβάνονται στον κατάλογο των ειδών υπό εξαφάνιση εδώ και δεκαετίες.
1. Αρνητικό: Εργασιακός τομέας
Δυστυχώς στις μέρες μας το κομμάτι της εργασίας για έναν φιλόλογο είναι πολύ δύσκολο. Δεν υπάρχουν οι χρυσές εποχές του παρελθόντος, όπου μετά την ολοκλήρωση των σπουδών κάθε τελειόφοιτος φιλοσοφικής σχολής είχε την δυνατότητα να διοριστεί σε ένα γυμνάσιο ή λύκειο. Όλα αυτά έχουν εξαφανιστεί και οι φοιτητές τέτοιων σχολών θα πρέπει να είναι σε θέση να ανακαλύψουν καινούριους δρόμους .
Οι περισσότεροι διαλέγουν τα ιδιαίτερα μαθήματα. Συνήθως, μετά από κάποιο διάστημα που θα έχεις χτίσει το δίκτυο σου, θα μπορείς να έχεις έσοδα περίπου 600-900€ κάθε μήνα από τα ιδιαίτερα. Ωστόσο, θα χρειαστεί να αφιερώσεις όλα τα απογεύματα σου και μερικές φορές μέχρι αργά το βράδυ. Επιπλέον, να είσαι έτοιμος για αρκετή δουλειά στο σπίτι και προετοιμασία για τα επόμενα μαθήματα. Όσο αναφορά το τομέα της ασφάλισης, οι περισσότεροι διαλέγουν να συνδυάζουν τα ιδιαίτερα με κάποιες ώρες διδασκαλίας σε ένα φροντιστήριο. Οι οικονομικές απολαβές είναι χαμηλές αλλά τουλάχιστον καλύπτουν το πρόβλημα της ασφάλισης.
Εναλλακτικά, θα ήταν πολύ χρήσιμο να σκεφτείς πως μπορείς να συνδυάσεις το γνωστικό σου υπόβαθρο με το κλάδο της τεχνολογίας, του ανθρώπινου δυναμικού και της διοίκησης. Μεταπτυχιακά σε νέους τομείς μπορούν να σε βοηθήσουν να εξερευνήσεις επιπλέον επαγγελματικά μονοπάτια και να ανοίξουν νέες πόρτες. Μερικοί κλάδοι που είναι καλό να εντρυφήσεις είναι:
– Στην καινοτόμο Τεχνολογία Πληροφορίας και Επικοινωνίας που χρησιμοποιείται στο σύγχρονο περιβάλλον της Οργάνωσης και Διοίκησης της Εκπαίδευσης. – Μετάφραση ή επιμέλεια κειμένων σε εκδοτικούς οίκους, ως διορθωτής σε εφημερίδες, περιοδικά και διάφορα έντυπα
– Στη δημιουργία περιεχομένου μάρκετινγκ (content marketing) στα social media, blog, ιστοσελίδες και online portals
– Στην αξιοποίηση των σύγχρονων μεθοδολογιών ανάπτυξης και διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων
2. Αρνητικό: Όχι καινοτόμες ιδέες
Το επάγγελμα της φιλολογίας είναι ένα επάγγελμα, το οποίο όλοι σχεδόν οι τελειόφοιτοι φιλοσοφικών σχολών αναζητούν μόνο την μια πλευρά , δικαιολογημένα βέβαια, αυτή των ιδιαιτέρων. Κατά την γνώμη μου η φιλοσοφική σχολή μπορεί να σου προσφέρει περισσότερα πράγματα από όσα νομίζεις . Δυστυχώς , όμως δεν υπάρχει αφενός η σωστή ενημέρωση μέσα από τις ίδιες τις σχολές αφετέρου δεν ανοίγουν τους τους ορίζοντες τους οι ίδιοι- open your horizons guys!!!
Ενδεικτικά Τμήματα Φιλολογίας από το Gostudy.gr
Τμήμα Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α – GoStudy
Τμήμα Φιλολογίας Α.Π.Θ – GoStudy
Τμήμα Φιλολογίας Πατρών – GoStudy
Τμήμα Φιλολογίας Κρήτης – GoStudy
Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ – GoStudy
Τμήμα Φιλολογίας Ιωαννίνων – GoStudy
Τμήμα Φιλολογία Πελοποννήσου – GoStudy
Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α – GoStudy
Τμήμα Ιταλικής γλώσσας και Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α – GoStudy
Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α – GoStudy
Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ – GoStudy