Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

ΑΕΙ, Ήπειρος

Παγκόσμια θέση 650 Ελληνική θέση 6

Είναι γνωστό για:

Περιγραφή

 • Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ξεκίνησε το 1964 με την ίδρυση του Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής, ως παραρτήματος της ίδιας Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, ιδρύθηκε ανεξάρτητο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.) στα Ιωάννινα. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει να επιδείξει σημαντική προσφορά στην εκπαιδευτική, αλλά και την επιστημονική κοινότητα. Οι υποδομές του Πανεπιστημίου το καθιστούν ένα από τα σημαντικότερα περιφερειακά εκπαιδευτικά ιδρύματα και ένα από τους μεγαλύτερους οργανισμούς του δημοσίου που λειτουργούν στην Περιφέρεια Ηπείρου.
 • Κέντρο Πολιτισμού της Μονής Περιστεράς – Δουρούτης (Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Δουρούτης). Εμπνέει και ενεργοποιεί την πανεπιστημιακή κοινότητα για δράση σε τομείς που συμβάλλουν τόσο στην προστασία όσο και στην αξιοποίηση και ανάδειξη του ευρύτερου οικολογικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος.
 • Το Γραφείο Διασύνδεσης της ΔΑΣΤΑ παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής σταδιοδρομίας σε θέματα επιλογής μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, αναζήτησης εργασίας και διαχείρισης σταδιοδρομίας.
 • Το Γραφείο Διαμεσολάβησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ξεκίνησε τη λειρουργία του το 1996. Σκοπός του Γραφείου είναι η υποστήριξη των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και η δημιουργία κατάλληλων συνεργασιών για την περαιτέρω αξιοποίηση των καινοτόμων ερευνητικών αποτελεσμάτων τους.
 • Το Συμβουλευτικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Σ.ΚΕ.Π.Ι.) προσφέρει εμπιστευτικές υπηρεσίες υποστήριξης στους φοιτητές που αντιμετωπίζουν διάφορα προσωπικά προβλήματα.
 • Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παρέχει στους φοιτητές Τμήμα Υγειονομικής Περίθαλψης της Φοιτητικής Μέριμνας όπως, επίσης, και Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ.) . 
 • Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διοργανώνει, σε συνεργασία και με άλλους φορείς, τα παρακάτω θερινά σεμινάρια:
 1. Θερινά Σεμινάρια Κόνιτσας(Ανθρωπολογία, Εθνογραφία και Συγκριτική Λαογραφία του Βαλκανικού Χώρου)
 2. Θερινά Σχολεία στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία(Το Εργαστήριο Εφαρμογών Εικονικής Πραγματικότητας στην Εκπαίδευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνει θερινά σχολεία στη θεματική ενότητα «Εκπαιδευτική τεχνολογία».)
 3. Θερινό Πανεπιστήμιο Άνδρος 2015(Η Ελλάδα σήμερα: Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας)
 4. Θερινό Πανεπιστήμιο(2ο Θερινό Πανεπιστήμιο 2016: Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ – Από την Αρχαιοελληνική Γραμματεία έως Σήμερα)
 • Το Πρόγραμμα Mentoring Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είναι ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου δημιουργείται μια σχέση συνεργασίας μεταξύ ενός έμπειρου επαγγελματία και ενός νέου ανθρώπου, λιγότερου έμπειρου. Αυτό έχει ως στόχο την πληροφόρηση, τον προσανατολισμό και την υποστήριξη σε θέματα σταδιοδρομίας. Συμβάλλει αποτελεσματικά στην εκπαιδευτική και επαγγελματική ανάπτυξη των φοιτητών και νέων αποφοίτων του Πανεπιστημίου.
 • Ο Κόμβος του Ελληνικού Δικτύου EURAXESS στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποτελεί μία υπηρεσία πληροφόρησης και στήριξης Ελλήνων και ξένων ερευνητών, που επιθυμούν να διεξάγουν έρευνα στην Ευρώπη για πάσης φύσεως θέματα κινητικότητας.
 • Λίγα λόγια για τις Σχολές….

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαθέτει 15 Προγράμματα προπτυχιακών σπουδών, τα οποία χορηγούν αντίστοιχους τίτλους σπουδών. Η διάρκεια φοίτησης είναι οκτώ εξάμηνα στα Τμήματα:

 1. Φιλολογίας
 2. Ιστορίας και Αρχαιολογίας
 3. Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας
 4. Μαθηματικών
 5. Φυσικής
 6. Χημείας
 7. Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης
 8. Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών
 9. Οικονομικών Επιστημών

Η διάρκεια φοίτησης είναι δέκα εξάμηνα στα τμήματα:

 1. Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής
 2. Μηχανικών Επιστήμης Υλικών
 3. Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών
 4. Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης
 5. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Η διάρκεια φοίτησης είναι δώδεκα εξάμηνα στο Τμήμα Ιατρικής.

Σχολές και Τμήματα

Η Πανεπιστημιούπολη απέχει 6 χλμ. από το κέντρο της πόλης και η πρόσβαση μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

 1. με αστικό λεωφορείο ανά 10 λεπτά από το κέντρο της πόλης
 2. ταξί (κόστος περίπου € 5)
 3. ιδιωτικό αυτοκίνητο (10 λεπτά) 

Παράλληλα με τις Σπουδές σου το Πανεπιστήμιο σου προσφέρει και άλλες δραστηριότητες όπως:

 • Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο
 • Βιβλιοθήκη
 • Φοιτητικές Οργανώσεις και Όμιλοι (Θεατρική συντροφιά. Φωτογραφικός σύλλογος, κινηματογραφική ομάδα, φοιτητική ομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας, ζωόφιλη ομάδα, χορευτική ομάδα, χορωδία ΠΤΔΕ).
 • Φοιτητικούς οργανισμούς: π.χ. AIESEC

Πληροφορίες Επικοινωνίας

Ιωάννινα
Ήπειρος